Wat te doen met jouw onrustige baby?
Dat alle baby’s huilen is geen nieuws maar wanneer een baby zoveel huilt dat je er als ouder bijna wanhopig van wordt ga je je afvragen of er niet meer aan de hand is?
Je baby huilt en schreeuwt alleen maar, laat zich niet meer neerleggen en is heel onrustig. Wat kan er aan de hand zijn? In dit artikel gaan we voornamelijk in op tips met wat je kan doen wanneer jouw kindje onrustig is.
Normaal huilen
Het is voor baby’s de enige manier om te kunnen communiceren met zijn ouders in de eerste maanden. Huilen of zelfs schreeuwen is dus volkomen normaal. Meestal zal een baby dan ook huilen omdat het om een volle luier gaat, om honger of om iets dat dwars zit. Wanneer aan alle behoeftes voldaan zijn maar je baby continu blijft huilen kan er meer aan de hand zijn.
Oorzaken
Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor je baby onrustig is. Dit kan moeilijk te achterhalen zijn maar meestal heeft dit met oververmoeidheid of teveel te maken. Dit kan voortkomen door een onregelmatig slaap- en voedingspatroon. Ook de volgende oorzaken komen vaak voor:
– Darmkrampjes
– Allergie (bv. Koemelk)
– Oververmoeid/ overprikkeling
– Verschoven werveltjes
– Reflux (maagzuur)
Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Er zijn ook huilbaby’s die heel veel huilen, maar waarbij echt geen oorzaak gevonden kan worden. Toch is het raadzaam om te blijven zoeken naar een oorzaak aangezien baby’s niet voor niets huilen. Zodra je denkt te weten wat de oorzaak of zelfs de oorzaken zijn kun je beginnen met het probleem oplossen. Hier kun je ook je huisarts of een consultatiebureau voor inschakelen.
Tips
Wanneer de oorzaak nog niet gevonden is kun je tot die tijd proberen om jouw baby rustig te krijgen met de volgende tips. Ze zullen niet voor iedereen werken maar ze zijn het proberen waard.
1. Rust en regelmaat
Denk hierbij niet direct aan een heel strak tijdschema maar zorg wel dat jouw kindje een soort patroon gaat herkennen. Denk hierbij aan een vast ritme zoals wakker worden > even op schoot > voeden > spelen > in bed liggen bij vermoeidheid.
2. Vermijden van prikkels
Vermijd zoveel mogelijk prikkels wanneer jouw kindje al prikkelbaar is. Denk hierbij aan geen TV of muziek op de achtergrond, muziekdoosjes, telefoons of teveel speelgoed en knuffels om hem of haar heen.
3. Het bedje
Laat je baby zoveel mogelijk in zijn eigen bedje slapen leg hem wakker in bed zodra je de eerste tekenen van vermoeidheid ziet. Zo weet je kindje dat dit de plek is waar hij hoort te slapen. Stop hem ook goed in om het gevoel van geborgenheid te geven. Overigens geldt deze tip ook voor het voeden, spelen en andere activiteiten. Zo zal je baby weten waar het aan toe is en het patroon herkennen.
4. Vraag hulp
Slapeloze nachten? Geen tijd meer voor jezelf en je partner? Je kindje dat zo onrustig is kan je soms echt tot wanhoop drijven en bovengenoemde eigen problemen zullen ook op je eigen gemoedstoestand werken. Wees er dus vooral niet bang voor om hulp in te schakelen. Laat iemand eens een ochtend of middag oppassen zodat je tot rust kan komen. Dit is goed voor jou en dus ook je baby. Wanneer het probleem niet opgelost lijkt te kunnen worden kun je gerust ook je huisarts inschakelen of een consultatiebureau.