Wat doe ik mijn baby aan in bed?

Een van de meest gestelde vragen voor een beginnende ouder is hoe je jouw baby aankleedt voor een goede nachtrust. Een baby kan immers niet zelf kenbaar maken wanneer hij het te koud of juist te warm heeft. Als je voor het eerst een kindje krijgt kan het best spannend zijn om je baby in bed te leggen.

Omgevingstemperatuur van de baby

Jouw baby heeft zich 9 maanden vermaakt in een omgeving waar het de gehele dag (en nacht) lekker warm is, namelijk zo’n 37 graden celsius. Na de geboorte is dat compleet anders, zeker in een land als Nederland waar het een flink stuk kouder is en s’nachts de temperatuur flink kan zakken. Omdat jouw baby zijn gewenste temperatuur niet zelf kan reguleren is het van belang dat jij als ouder zijnde hier goed op let. Kleed je baby daarom aan met genoeg kleding zodat hij genoeg warmte krijgt. Maar hoeveel is genoeg en wanneer is het te veel? Over het algemeen kan je jouw baby overdag een laag meer aantrekken dan jijzelf en hoef je geen mutsje op te doen.

Temperatuur van de babykamer

Over het algemeen kun je de temperatuur in de babykamer beter iets te laag hebben dan iets te hoog. Je kunt je baby namelijk beter iets dikker aankleden als de kamer koud is, dan dat je baby het te warm heeft in de slaapkamer en je voor verkoeling moet zorgen. Wat voornamelijk belangrijk is, is dat je de temperatuur constant probeert te houden. Het wordt aanbevolen om de temperatuur tussen de 16 en 20 graden celsius te houden waarbij 18 graden celsius als meest ideale temperatuur wordt gezien. Dit is waarschijnlijk een stuk koeler dan je had verwacht. Let daarom vooral in de warmere zomermaanden erop dat de babykamer niet te veel zonlicht krijgt en deze lekker koel blijft.

Het voorverwarmen van het baby bedje

Mocht je in de winter een baby gekregen hebben of verwachten, heb je vaak te maken met een koude kamer. Je kunt dan het bedje van jouw baby voorverwarmen met een warme kruik of een hete fles water. Uiteraard overbodig om te zeggen maar zorg dat je fles of kruik alleen gebruikt voor het voorverwarmen van het bedje, haal deze dus uit het bedje voordat je de baby erin legt.

Hoe kleedt je jouw baby voor zijn nachtrust

Als je de kamer op de juiste temperatuur hebt is het ook belangrijk dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Als pijler wordt vaak gezegd dat je jouw baby een laagje meer aan moet trekken dan jijzelf om hem in een koelere ruimte warm te houden. Dit is natuurlijk maar een richtlijn en om wat meer duidelijkheid te creëren wordt er internationaal gewerkt met standaard TOG-waardes. TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een maatstaf om duidelijk te maken hoeveel lichaamswarmte er wordt vastgehouden door dekens, babykleding, slaapzakken etc. Hoge TOG-waardes betekenen dat de stof veel warmte vasthoudt.

Welke TOG-waarde bij welke kamertemperatuur

Zoals zojuist gezegd is de warmte die je baby nodig heeft afhankelijk van de temperatuur.

In de winter zal je natuurlijk meer kleding en dekentjes nodig hebben dan in de zomer. Hieronder vindt je de internationale standaard voor TOG-waardes per temperatuur.


– Boven 26 °C: 0,5 TOG
Is het warm weer en is de temperatuur boven 26 graden celsius hoeft je baby alleen maar een luier aan. Hij heeft het dan warm genoeg.

– 23 – 24 °C: 1,0 TOG
Wanneer de temperatuur rond de 23 en 24 graden celsius is, is het best warm voor je baby om in te slapen. Je kan je baby dan in een luier met romper en laken laten slapen.

– 20 – 22 °C: 2,0 TOG
Mocht de temperatuur tussen 20 en 22 graden celsius zijn gebruik je naast de slaapkleding ook nog een dekentje voor je baby.

– 16 – 19 °C: 2,5 TOG
Bij een koelere kamer met een temperatuur van 16 tot 19 graden celsius, kan je de baby naast slaapkleding ook een babyslaapzak of babydeken met laken geven.

TOG-waardes voor babykleding

Voor een baby die gaat slapen in een ideale kamertemperatuur van 16° C tot 20° C wordt een TOG-waarde van bedtextiel aangehouden van ongeveer 2.5 tot 3 TOG. Hieronder zie je een overzicht hoe je je baby kunt aankleden in bed.

Kleding/bedtextielTOG-waarde
Rompertje zonder of korte mouw0.2
Laken0.2
Inbakerdoek0.2 – 2.9
Zomerslaapzak0.3 – 1.0
Rompertje met lange mouw1.0
Boxpakje/jumpsuit katoen1.0
Dun deken (1 laag)1.5
Dikker deken (1 laag)2.0
Luier (niet nat)2.0
Winterslaapzak2.5 – 3.5
Dik winterboxpakje3.0 – 4.0
Dekbed8.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *