Babytoplijsten

Alles voor de baby en meer

Babytoplijsten
TipsWeetjes

Waar let je op bij het kopen van een kinderwagen

Je baby is op komst en er zijn veel spullen die je nodig hebt en ineens moet aanschaffen. Een hele belangrijke aanschaf (en meestal één van de grootste) is de kinderwagen. Maar hoe kies je een kinderwagen en waar dien je allemaal op te letten?

Algemeen

Een kinderwagen gaat vaak veel mee onderweg en moet dus degelijk zijn. Tevens wil je ook dat de wagen goed bij jouw lengte en bouw past voor een comfortabele houding evenals die van je partner. Denk er vervolgens over hoe je de kinderwagen zal gaan vervoeren. Is dit per auto of per openbaar vervoer? Waar ga je veel wandelen? Een straat is namelijk anders dan in parken en bossen. Ook niet geheel onbelangrijk is de vraag welk budget je voor een kinderwagen vrij hebt gemaakt.

Informeer jezelf van te voren goed en denk alvast na over deze praktische zaken zodat je keuze alleen maar makkelijker gaat worden.


Soorten kinderwagens

Een beetje vergelijkbaar met kiezen van een type auto is het kiezen uit welke groep kinderwagens je er één gaat nemen. We onderscheiden hier 5 groepen in:

  • Kinderwagen (voor sportactiviteiten)
  • Wandelwagen
  • Duowagen
  • Combiwagen
  • Buddy
  • Laten we je uitleggen wat de verschillen zijn uit bovenstaande wagens.

● Kinderwagen (voor sportactiviteiten)
Deze zal het meest voor zich spreken. De kinderwagen is de meest basic uitvoering die te krijgen is. Houd je echter van hardlopen en sporten en vindt je het fijn om dit te combineren met het naar buiten gaan met je kindje dan krijg je speciale kinderwagens voor sportactiviteiten. Deze wagens hebben 3 wielen en zijn erg stabiel om gemak en veiligheid goed te combineren.

● Wandelwagen
Wanneer je je kindje de eerste maanden veel draagt in een doek of draagzak kun je de overweging maken om enkel een wandelwagen aan te schaffen. Deze kun je gebruiken vanaf het moment dat je baby zelfstandig goed kan zitten. Verwar deze variant niet met de buggy waar we later nog op terug gaan komen. De wandelwagen is voorzien van een betere vering voor allerlei buitenactiviteiten. Let wel op, evenals bij een buggy, dat de ligstand zo horizontaal mogelijk gezet kan worden mocht je kindje willen gaan slapen.

● Duowagen
De duowagen is zoals de naam waarschijnlijk al heeft doen vermoeden geschikt voor twee baby’s. Tegenwoordig krijgen veel mensen redelijk snel achter elkaar meerdere kinderen waardoor het leeftijdsverschil ook kleiner is. Het oudste kindje is de wagen dan nog niet ontgroeid dus een duowagen is dan de ideale uitkomst! De zitjes kunnen op, naast of achter elkaar zitten. Laat je gerust adviseren over wat voor jou praktisch is en doe ook zelf goed je research.

Overigens kunnen deze wagens ook perfect gebruikt worden wanneer er een tweeling op komst is maar houdt er dan rekening mee dat de kinderen dan zelfstandig moeten kunnen zitten. Wanneer je vanaf de geboorte tot een jaar 4 een wagen voor een tweeling wenst te gebruiken is een combiwagen voor tweelingen idealer.

● Combiwagen
Een combiwagen zoals hierboven al genoemd werd is een wagen welke je kunt gebruiken vanaf de geboorte tot ongeveer 4 jaar. Dit komt door de diversiteit aan mogelijkheden om de wagen in te richten. De set bestaat namelijk uit een onderstel, een reiswieg en een wandelwageninzet. Je neemt je kindje zo lang mogelijk mee in de reiswieg en wanneer het zelfstandig rechtop kan zitten kun je overstappen naar de wandelwageninzet om een buggy te creëren. Bekende merken welke dit soort wagens prachtig maken zijn Bugaboo, Joolz, Stokke, Quinny, Mutsy en Maxi-Cosi.

● Buggy
De buggy is een soort wandelwagen maar kleiner en veel lichter. Het zitvlak zit lager bij de grond en de wielen zijn een stuk kleiner. Ze bieden ook weinig steun voor baby’s dus het is heel raadzaam om een buggy pas te gebruiken wanneer je kindje zelfstandiger is en veilig kan zitten. Deze zijn te gebruiken tot ongeveer 4 jaar. Ze zijn compact en daardoor makkelijk te vervoeren in de auto op de fiets en ook ideaal voor korte wandelingen.


Grote verschillen

Nu je weet welk type wagens op de markt verkrijgbaar zijn kun je je verdiepen in andere zaken zoals de prijs (variërend van ongeveer 400 euro tot wel 2500 euro en meer), kleur en materiaal gebruik en natuurlijk de specificaties welke aansluiten bij jouw persoonlijkheid, woon- en leefsituatie.

Woonsituatie

Je zal merken dat het grootste gedeelte van de tijd je kinderwagen niet gebruikt zal worden. Wanneer je weinig opslagruimte hebt is een compacte kinderwagen wellicht handiger. Ook wanneer je in een flat, appartement of bovenwoning woont is een lichtgewicht wagen waarschijnlijk handiger omdat je deze veel zal moeten tillen.

Waar ga je naartoe

Buiten het feit dat de wagen makkelijk vervoerbaar dient te zijn is het ook goed om te weten op welke terreinen je veel zal gaan rijden. Hoe groter de banden, hoe geschikter de kinderwagen is voor ruige ondergronden. Bedenk hierbij ook of foam/schuimbanden een betere optie zijn. Deze gaan niet zo snel lek als luchtbanden. Luchtbanden zijn echter het meest voorkomende type band en het voordeel is dat je oneffenheden minder goed zal voelen op het wegdek.

Extra tip: Test ook of je gekozen kinderwagen makkelijk in te klappen en vervoeren is wanneer je bijvoorbeeld veel met de auto of het openbaar vervoer reist.

Veiligheid

Let bij aanschaf ook vooral op of de kinderwagen aan de Europese norm van veiligheid voldoet. Dit is de NEN-EN 1888. Je herkent dit keurmerk aan een sticker op de wagen. Zelf kun je ook nog een aantal zaken in acht nemen bij het zoeken van een wagen. Dit is of de wagen een dubbele beveiliging heeft tegen inklappen, of er een drie- of vijfpuntstuigje in het zitje zit en of er een goede rem op minimaal twee wielen zit.

Kijk voor meer informatie en tips over veiligheid op VeiligheidNL.

Comfort

Niet onbelangrijk is het comfort dat je kindje nodig heeft in de kinderwagen. Dit geldt voor het comfort in het zitje zelf aangezien een reiswieg lang gebruikt zal worden maar ook is het fijn als je de rijrichting van een zitje kunt veranderen. Zodra je baby ouders wordt zal hij het leuk vinden om je aan te kijken maar ook als de zon fel is zou het fijn kunnen zijn om het zitje om te kunnen draaien.

Accessoires

Er zijn ontelbaar veel accessoires te koop voor kinderwagens. Meestal zijn deze niet inbegrepen bij de wagen zelf en is het verstandig om je van te voren goed af te vragen wat je wel en niet gaat gebruiken. Denk aan voetenzakken, parasols, bekerhouders, meerijdplankjes of een mand onder de wagen om je tas en andere spullen in te kunnen leggen. Zo is het niet raadzaam om een luiertas of andere tassen aan de duwbeugel te hangen in verband met gevaar op omvallen van de wagen.

Tot slot

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen met het maken van de juiste keuze! Als laatste willen we nog enkele tips geven waar wellicht nog niet aan gedacht is:

1. Let bij aanschaf op je lengte en bouw (en die van je partner) voor goed comfort. Test hoe hoog of laag de reiswieg neergezet kan worden evenals de duwstang. En gaat dit makkelijk? Test de wagen daarom ook uitvoerig voordat je overgaat op aanschaf.

2. Kun je de bekleding makkelijk los halen en eenvoudig wassen? Ongelukjes kunnen gebeuren of geknoei met eten of drinken.

3. Neem je vaak veel spullen mee of doe je veel boodschappen? Onderzoek dan of er een opbergmand onder de wagen geplaatst kan worden welke ruim genoeg is.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *