Babytoplijsten

Alles voor de baby en meer

Babytoplijsten
Tips

Hoe knip je de nagels van je baby?

De nagels van je baby kunnen behoorlijk snel groeien of scherp zijn. Vanaf ongeveer 3 maanden is het tijd om de nagels met regelmaat te knippen zodat je baby niet gaat krabben. In de periode voor het knippen volstaat vijlen. Maar hoe knip je dan het best de nagels?

Vijlen of knippen

Zoals aangegeven is het aan te raden om tot ongeveer 3 maanden de nagels van je baby te vijlen. Risico’s zoals het dubbel klappen van de nagels kan hiermee voorkomen worden omdat de nageltjes nog erg zacht zijn. Het is aan te raden om gebruik te maken van een kartonnen vijl en hiermee één kant op te vijlen. Druk de huid iets naar beneden zodat je goed bij de nagel kan.

Knippen

Vanaf 3 maanden zijn de nageltjes van je baby waarschijnlijk hard genoeg om te kunnen knippen. Hier zijn speciale baby schaartjes voor op de markt om zo veilig mogelijk te knippen. Druk net als bij het vijlen van de nagels, de huid onder de nagels iets naar beneden en knip met de vorm van de nagel mee. Wanneer je de teennagels gaat knippen van je baby, knip je deze recht af.

Overige handige tips zijn om een knippertje voor baby’s te gebruiken of je partner te vragen het knippen samen te doen. Zo kunnen jullie de baby stil houden tijdens de eerste keer van deze spannende klus.

Hoe vaak knip ik de nagels?

De vingernagels van je baby kunnen vrij snel groeien. Zijn of haar teennagels groeien daarentegen minder snel. Je mag er van uit gaan dat je dit minimaal één keer per week zal gaan doen.

Extra tips

– Knip of vijl de nagels wanneer je baby tot rust is. Zo kun je makkelijker werken en voorkom je risico’s.
– Wanneer je knippen toch nog spannend vindt kun je gerust de nageltjes vijlen. Dit zal enkel iets langer duren.
– Bij voorkeur laat je je baby zitten om de nagels te knippen of vijlen. Kan je baby nog niet zitten? Leg hem dan neer op bijvoorbeeld de commode en neem zelf een ontspannen houding aan.
– Wanneer je alsnog overmatig krabben bij je baby ontdekt zijn er speciale handschoenen ofwel krabwantjes te koop om het huidje van je baby te beschermen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *