Babytoplijsten

Alles voor de baby en meer

Babytoplijsten
FeitenTips

Dit kan je verwachten bij de haargroei van je baby

Waarschijnlijk is het je al eens opgevallen. De ene baby komt ter wereld met een volle bos haar, terwijl andere baby’s juist lang kaal blijven. Na de geboorte kan het echter nog alle kanten op met het haar van je baby. Al snel zullen de eerste baby haartjes uitvallen en pas na ongeveer 9 maanden begint de echte haargroei van je baby.

Haargroei bij de geboorte

Heeft je baby bij de geboorte al haartjes op zijn hoofd? Dit noemen we nesthaartjes. Nesthaartjes verschillen qua structuur erg van normaal haar. Dit zie je voornamelijk terug in de structuur en stevigheid van het haar. Deze haren vallen overigens niet direct uit na de geboorte, dit kan nog wel 6 maanden duren. Nadat de nesthaartjes zijn uitgevallen krijgt de baby meestal tussen de 9 en 12 maanden echte haargroei.

Haargroei bij de baby

Je baby heeft een goede hoeveelheid vitaminen, mineralen en eiwitten nodig om de haren te laten groeien. De haargroei van een baby bestaat uit verschillende fases. Deze fases gecombineerd noemen we de haarcyclus. Het kan overigens voorkomen dat niet alle haren in dezelfde fases zitten, Zo zou het kunnen voorkomen dat het ene haar stopt met groeien terwijl de andere juist actief aan het groeien is.

De haarcyclus ziet er als volgt uit: 

  • Anagene fase (groeifase): Tijdens deze fase is het haar volop aan het groeien. Dit kan maar liefst 2 tot 6 jaar duren.
  • Catagene fase (overgangsfase): Dit is een zogeheten overgangsfase. Tijdens deze fase groeit het haar niet. Dit duurt meestal een paar weken
  • Telogene fase (rustfase): In deze periode krijgt het haar rust. Dit is een belangrijke voorbereiding op een nieuwe haarcyclus die weer begint bij de anagene fase (groeifase).

Haarkleur en haartype van een baby

Is je baby geboren met een zwarte haarkleur? Dan betekent dit niet dat dit de definitieve haarkleur wordt. Er kan de komende tijd nog veel veranderen. Ook het haartype kan nog veranderen, denk aan stijl, krullen etc. De genen van jou en je partner bepalen hoe de kleur en haartype van je kind uiteindelijk worden. Dit betekent overigens niet dat wanneer jullie allebei een blonde haarkleur hebben, dat jullie kind dit per definitie ook krijgt.

De haren van je baby wassen

Het wordt aangeraden om de haren van je baby te wassen, dit is namelijk bevorderend voor de haargroei van je baby. Je kunt dit het beste 2 tot 3 keer in de week doen. Ongeparfumeerde babyshampoo is hier het meest geschikt voor aangezien geparfumeerde shampoo en zeep kan zorgen voor irritatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *