Alles wat je wil weten over kraamzorg
Tijdens je zwangerschap (hoe mooi deze periode ook is) komt er een hoop op je af. Wanneer je voor het eerst zwanger bent zelfs nog meer! Er komen fysieke en mentale veranderingen op je af, je dient een hoop te regelen en te weten en dan hebben we het niet eens over de bevalling zelf. Het is dan ook goed om te weten dat jij en je partner er natuurlijk niet alleen voor komen te staan maar gebruik kunnen maken van kraamzorg. Maar wie geeft kraamzorg en wat is het precies? We nemen je mee in deze reis!
Wat is kraamzorg?
Het is de zorg die je ontvangt tijdens je kraamperiode. Ze zorgt ervoor dat de eerste dagen met je kindje soepel zullen verlopen.
Je gaat de zorg ontvangen van een persoon met ruime kennis en ervaring over baby’s. Ze geven je talloze tips en letten op de gezondheid van je kindje en van jou. Ze zorgen voor kleine huishoudelijke taken zoals het maken van eten, wasjes draaien en meer. Let wel dat ze geen huishoudelijke hulp zijn! Ze zijn er voor een goede en gezonde start van jou en je baby.
Wie geeft kraamzorg?
Kraamzorg zal gegeven worden door een kraamverzorgende. Hiervoor dien je minimaal een mbo 3 opleiding te hebben afgerond. De kennis van een kraamverzorgende gaat zowel over medische als praktische zaken en er wordt aandacht besteed aan de emotionele toestand van de moeder.
Is kraamzorg aanwezig bij de bevalling?
Kraamzorg is er al vanaf de bevalling bij zowel bij een thuis bevalling of een ziekenhuis bevalling. De huisarts of verloskundige zal haar bellen zodra de bevalling gaat starten en zal jou vanaf dat punt ondersteunen.
Hoe lang kraamzorg?
Vastgesteld in 2022 is dat je recht hebt op minimaal 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen en maximaal 80 uur. Geef je borstvoeding dan is het aantal uren standaard 29 uur. Wanneer je kunstvoeding geeft is dit 45 uur. Je bepaalt in overleg voor je bevalling hoeveel uren jij aan kraamzorg gaat krijgen.
Is kraamzorg een verplichting?
Het is altijd je eigen keuze om voor kraamzorg te kiezen. Dit is zeker geen verplichting maar je hebt er wel recht op. Wegens de toegevoegde waarde is kraamzorg wel aan te raden. Wil je er toch echt vanaf zien omdat je het te duur vindt of om een andere reden? Overleg dit dan met je verloskundige.